Powered By Blogger

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Rolul pe care petrolul si gazele naturale il joaca In conjunctura economica si politica actuala

Problema fundamentala legata de exploatarea resureselor naturale este raportul dintre rezerve si consum denumit “grad de asigurare in timp”,care este foarte mic in special la resursele energetice,iar problema care trebuie rezolvata este gasirea unor resurse care sa inlocuiasca repede pe cele cu grad scazut de asigurare.Rezervele de petrol actuale sunt de 97 miliarde tone,iar consumul annual este de 3 miliarde tone,ceea ce inseamna ca o sa mai avem petrol spre consum maxim 35 ani.
Cele mai mari exportatoare de petrol se afla in Orientul Mijlociu cea mai puternica producatoare fiind Arabia Saudita care detine peste 60 % din productia Orientului Mijlociu.
Rezervele actuale de gaze naturale sunt de 140 miliarde/cm cub,cele mai mari producatoare fiind Rusia si S.U.A.
Comertul international cu petrol are un rol capital in viata economica.O eventuala retragere de pe pietele internationale a petrolului,a tarilor din Orientul Mijlociu ar reprezenta un dezastru mondial avand ca rezultat afectarea grava a economiilor multor tari si,de fapt,intreaga economie mondiala.De aceea se urmareste stabilirea unor bune relatii de cooperare intre Occident si Orientul Mijlociu.Atata vreme cat Orientul Mijlociu detine suprematia asupra resurselor de petrol,Occidentul nu poate actiona impotriva acestuia.
Avem ca exemplu posibilitatea sanctionarii Iranului,de catre ONU,in legatura cu programul nuclear Iranian insa s-a ajuns la concluzia ca lumea are nevoie de Iran.
O eventuala sanctionare a Iranului ar avea ca rezultat o lovitura dura data Occidentului,reducandu-se petrolul pe pietele internationale.
State cu rol important pe scena internationala au devenit puternic independente de energia furnizata de Iran.O eventual pierdere a Iranului ca mare exportator prezinta riscul de a spori si mai mult pretul iar aceasta ar afecta grav economia mondiala.
Un exemplu de interes politic il reprezinta razboiul dintre SUA si Irak.Dupa atentatul terorist de la 11 septembrie 2001,NATO a luat decizia atacarii Irakului,socotit la aceea vreme responsabil de atentat si sustinerea terorismului.Din nefericire,sub umbrela NATO s-a urmarit mai mult interesele americane,iar motivul real pentru care Irakul a fost atacat si cucerit a fost si este petrolul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu