Powered By Blogger

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Efectele norului de cenusa

Norul este un amestec de vapori de apa, de gaz vulcanic care contine sulf, clor, fluor, gaz carbonic si particule fine solide (de magma pulverizata, solidificata si racita). Aceste particule minuscule sunt cele care pot provoca eventuale probleme de sanatate. Ele masoara cativa milimetri, insa sunt foarte dure, similare unor firisoare de sticla pilita. Particulele fine pot fi foarte agresive pentru persoanele care le inspira cat si pentru aparatele de zbor.

Norul de cenusa invizibil de la nivelul solului, se gaseste la o altitudine foarte ridicata, intre 5.000 si 10.000 metri. La aceasta altitudine, cenusa poate provoca grave neplaceri motoarelor avioanelor.

Efecte nocive asupra sanatatii

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), nu se poate exclude faptul ca acest nor poate cauza probleme de sanatate persoanelor care sufera de afectiuni respiratorii. Norul de cenusa produs de eruperea vulcanului Eyjafjallajökull din Islanda aduce cu sine o cantitate de substante poluante.

Explicatia potrivit caruia particulele din norul de cenusa vulcanica ar fi prea mici si dispersate astfel incat sa nu constituie un pericol pentru sanatate este o idee eronata, cred unii specialisti. De fapt, cu cat particulele sunt mai fine, cu atat sunt mai nocive, deoarece penetreaza mai profund plamanii, avand un dublu efect negativ (legat nu doar de particulele propriu-zise, ci deopotriva de substantele nocive pe care le transporta).

Astfel, metalele toxice prezente in particulele dispersate din norul vulcanic (plumb, mercur, arsenic, zinc, nichel etc) se pot acumula in organism si pot cauza efecte toxice, pe termen scurt sau termen lung. Si acest lucru se poate intampla nu doar in cazul oamenilor, ci si al animalelor sau al vegetatiei. Gradul de toxicitate depinde insa de cantitatea prezenta in atmosfera.

Persoanele care prezinta deja probleme la nivelul cailor respiratorii, cum sunt bolnavii de astm, dar si copiii si batranii, pot suferi de pe urma acestui nor de cenusa. De asemenea, specialistii au mentionat ca un risc crescut de accidente cardiovasculare nu este exclus in aceasta perioada.

Reprezentantii din cadrul organizatiilor de sanatate europene recomanda persoanelor cu risc crescut din tarile unde norul isi face simtitita prezenta intr-un mod preponderent (Islanda, Franta, Anglia, Belgia) sa evite sa iasa afara si sa tina inchise ferestrele, in special pe timpul noptii, pana cand norul dispare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu