Powered By Blogger

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Examinari cu radiatii X si Y

Controlul radiografic consta in expunerea portiunii de examinat, sau a unei parti din ea, la un fascicol de raze X sau Gamma, in masura sa redea „imaginea interna” a unui obiect, fara a-l distruge. Imaginea este fixata in mod permanent pe o pelicula radiografica, exploatand proprietatile razelor X si Gamma: propagare rectilinie, putere de penetrare in materie, capacitate de a impresiona o emulsie sensibila.
Aceasta metoda permite vizualizarea interiorului unui obiect examinat, permitand o evaluare volumetrica a defectelor gasite, printre care: porozitati, cute, incluziuni, sufluri, fisuri, sedimente, ramasite, lipsa de penetrare, cavitati, lipsa aliere.
Aplicabilitate: pe toate tipurile de materiale, fonta, oteluri carbon, otel inox, aluminiu sau aliaje usoare, ceramica, plastic, etc.
Produse controlate: suduri, laminate, trefilate, topite, produse tubulare sau racorduri, profile de tuburi izolante, table metalice, produse prelucrate, instalatii sub presiune (cazane in centrale termice, conducte termomecanice, recipienti, etc.) precum si celelalte confectii executate (conducte si magistrale gaz), etc.
Avantaje:
- permite evidentierea defectelor interne si externe ale materialului controlat
- inregistrarea sub forma de pelicula radiografica, care permite o evaluare nu legata doar de abilitatea operatorului, ci si conservarea in timp.
Dezavantaje:
- imposibilitatea utilizarii pe materiale opace la radiatii sau cu geometrii particulare
- razele X si Gamma necesita precautii adecvate, pentru a nu cauza daune persoanelor datorita periculozitatii radiatiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu