Powered By Blogger

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

energia cinetica

Energia cinetică a unui corp aflat în mişcare este acea energie datorată mişcării (de translaţie) cu viteza v. Ea este egală cu lucrul necesar pentru a modifica (accelera) viteza corpului din repaus la viteza curentă v.
Lordului Kelvin i se atribuie crearea expresiei energia cinetică. Adjectivul cinetică provine din cuvantul grecesc pentru mişcare kinesis.

 Definiţie

Energia cinetică sau energie de mişcare a unui corp de masă m, aflat în mişcare de translaţie cu viteza \vec v în raport cu un sistem de referinţă inerţial, mărimea fizică scalară Ec definită de relaţia:
E_c=\frac{1}{2}mv^2
Conceptul de energie cinetică a fost definit la mijlocul secolului XIX.

 Unităţi de măsură şi dimensiune

Unitatea de măsură în SI este joule: [E_c]_{SI}=[m]_{SI} \cdot [v]_{SI}^2 = 1kg \cdot 1\frac{m^2}{s^2} = 1\frac{kg \cdot m}{s^2} \cdot 1m = 1N \cdot 1m = 1J

 Demonstraţie

Pentru un corp oarecare (punct material) din legea fundamentală a dinamicii prin înmulţirea scalară cu dr a ambilor membri se obţine m_i \frac{dv}{dt}dr = Fdr.
Mai departe se obţine in membrul stâng al egalităţii anterioare  dE_c = m\cdot vdv care se integrează de la 0 la viteza curentă v obţinându-se formula de mai sus E_c=\frac{1}{2}mv^2. Se presupune implicit enegie cinetică zero în repaus.

 Teorema de variaţie a energiei cinetice

Variaţia energiei cinetice a unui punct material care se deplasează în raport cu un sistem de referinţă inerţial este egală cu lucrul mecanic efectuat de forţa rezultantă care acţionează asupra punctului material în timpul acestei variaţii.
ΔEc = L

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu